Music

en-us-MIET - Εκδηλώσεις στην 14η ΔΕΒΘ

05/09/2017

Στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO από την Πέμπτη έως την Κυριακή 14 Μαΐου 2017, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή του,  διοργανώνει δύο εκδηλώσεις:

1. «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΙΚ ΧΟΜΠΣΜΠΩΜ. Η ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Σάββατο 13 Μαΐου 2017, 20:00-21:00, Αίθουσα ΝΟΤΟΣ / Περίπτερο 13.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ και

Τάσος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Διονύσης Καψάλης, Διευθυντής του ΜΙΕΤ, και η Άννα Μαλικιώση από τις εκδόσεις Θεμέλιο.

Οργάνωση: Εκδόσεις Θεμέλιο / Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Ο Eric Hobsbawm, ένας από τους λαμπρότερους και σημαντικότερους ιστορικούς της εποχής μας, γεννήθηκε πριν από εκατό χρόνια, το 1917, και έζησε στη Βιέννη, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο. Βρέθηκε έτσι την κατάλληλη στιγμή στον σωστό τόπο, για να παρατηρήσει τις επερχόμενες μεγάλες αλλαγές της εποχής του.

Οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, τιμώντας τη μνήμη του, διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Eric Hobsbawm γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1917 και σπούδασε στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Αγγλία. Ήταν μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, αντεπιστέλλον μέλος της Ιαπωνικής Ακαδημίας, καθώς και επίτιμος διδάκτωρ πολλών πανεπιστημίων σε διάφορες χώρες. Δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του στο Κολέγιο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, και κατόπιν στο New School for Social Research της Nέας Υόρκης. Εκτός από τη διάσημη τετραλογία του The Age of Revolution (Η εποχή των Επαναστάσεων), The Age of Capital (Η εποχή του Κεφαλαίου), The Age of Empires (Η εποχή των Αυτοκρατοριών), The Age of Extremes (Η εποχή των Άκρων), έχει συγγράψει τα βιβλία Bandits (Ληστές), Uncommon People (Ξεχωριστοί άνθρωποι), καθώς και την αυτοβιογραφία του Interesting Times (Συναρπαστικά χρόνια).

2. «50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»

Κυριακή 14 Μαΐου 2017, 11:00-12:00, Αίθουσα ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ / Περίπτερο 13

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Διονύσης Καψάλης, Διευθυντής ΜΙΕΤ - συγγραφέας

Εβίνα Σιστάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ

Κατερίνα Τικτοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ και

Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ

Το 1966, επί Διοικήσεως Γεωργίου Μαύρου, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο του εορτασμού των 125 χρόνων από την ίδρυσή της, αποφασίζει να δημιουργήσει ένα μορφωτικό ίδρυμα με σκοπό να συμβάλει στην ανάπτυξη των γραμμάτων, των καλών τεχνών και της επιστήμης. Το ίδρυμα αυτό συστήνεται τον Απρίλιο του 1966 και έως τον Απρίλιο του 1967, το Διοικητικό του Συμβούλιο σχεδιάζει τη δράση του για τα επόμενα χρόνια. Τη λαμπρή αυτή έναρξη ανακόπτει βίαια το στρατιωτικό πραξικόπημα, και το μακρόπνοο εκείνο πρόγραμμα αξιοποιείται μόνο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αφού η δικτατορία απολύει τον διευθυντή του Ιδρύματος και αντικαθιστά βάναυσα όσα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν είχαν παραιτηθεί.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ή ΜΙΕΤ, όπως είναι γνωστό στο ευρύτερο κοινό, αρχίζει ουσιαστικά τη δράση του από το 1974, όταν ο Γεώργιος Μαύρος, αντιπρόεδρος τότε της Κυβερνήσεως, με νομοθετική ρύθμιση επαναφέρει στο Ίδρυμα τη διασαλευμένη τάξη, αποκαθιστώντας το προδικτατορικό Συμβούλιο και τον απολυμένο διευθυντή του Ιδρύματος Εμμανουήλ Χ. Κάσδαγλη, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση αυτή έως τον θάνατό του τον Μάρτιο του 1998.

Η παρουσία του Μορφωτικού Ιδρύματος στο πεδίο των γραμμάτων αρχίζει στο τέλος του 1974, όταν ξεκινούσαν οι εκδόσεις του που, σύμφωνα με τους καταστατικούς του σκοπούς, προορίζονται να καλύψουν κυρίως διδακτικές ανάγκες των πανεπιστημίων αλλά και βιβλιογραφικά κενά. Τα πρώτα βιβλία του ΜΙΕΤ: Elpidio Mioni, Εισαγωγή στην ελληνική παλαιογραφία και G. W. Botsford / C.A. Robinson, Αρχαία ελληνική ιστορία, εμφανίζονται τον Νοέμβριο του 1977.

Έκτοτε το ΜΙΕΤ επιλέγει και εκδίδει έργα που λόγω κόστους ή άλλων ειδικών αναγκών δεν είναι δυνατόν να τα αναλάβουν οι εμπορικοί εκδοτικοί οίκοι. Πολλές από τις 300 περίπου εκδόσεις του Ιδρύματος έχουν εισαχθεί ως διδακτικά εγχειρίδια στην ανώτατη εκπαίδευση. 

Οι εκδόσεις του Ιδρύματος ξεχωρίζουν τόσο για την εύστοχη επιλογή των τίτλων όσο και για την υψηλή τους ποιότητα, και έχουν δίκαια κερδίσει την αναγνώριση του ελληνικού αλλά και του διεθνούς κοινού. Η συγγραφή ή η μετάφραση των έργων ανατίθεται σε ειδικούς επιστήμονες, ενώ η εξαιρετικά φροντισμένη επιμέλεια των εκδόσεων δημιούργησε ένα υψηλό πρότυπο που συνέβαλε στην ποιοτική αναβάθμιση της εγχώριας εκδοτικής παραγωγής.

Τζένη Μπλέτσου