Music

en-us-“ ...όλα τα ενορμήματα της ψυχής των σπουδαστών – φωτογράφων ελευθερώθηκαν και συναπαντήθηκαν με την μορφή του πνεύματος των δεκτών-θεατών”

07/05/2017

Έκθεση Φωτογραφίας Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας


της Βασιλικής Β. Παππά

vpappa@cultmagz.com

Πριν από λίγες μέρες, με τη λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ της Ηγουμενίτσας (22-24 Ιουνίου) η Έκθεση Φωτογραφίας των σπουδαστών του Τμήματος "Τέχνη Φωτογραφίας" του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε τόσο κατά την ημέρα των εγκαινίων όσο και τις επόμενες ημέρες που διήρκεσε η έκθεση. Ο κάθε σπουδαστής συμμετείχε με δύο έργα του, ενώ το θέμα ήταν ελεύθερο.

Η δουλειά τους χαρακτηρίζονταν από έμπνευση, αυθορμητισμό, ευαισθησία, ικανότητα μεταβίβασης του μηνύματος στους αποδέκτες και κυρίως φαντασία. Η Φαντασία εξάλλου είναι η κύρια πηγή όλων των Τεχνών.

Όλα τα υποκειμενικά στοιχεία και όλα τα ενορμήματα της ψυχής των καλλιτεχνών - φωτογράφων ελευθερώθηκαν από τον υποκειμενισμό τους και συναπαντήθηκαν με την αντικειμενική μορφή του πνεύματος των δεκτών-θεατών που είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την έκθεση.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο στόχος αυτής της πρώτης προσπάθειας επετεύχθη. Κι αυτός δεν ήταν άλλος παρά η διεύρυνση της αισθητικής αντίληψης στη σκέψη μας, στο ήθος μας, στη συμπεριφορά μας και, κυρίως, στο χαρακτήρα μας.

Μετά τη λήξη της έκθεσης, οι σπουδαστές ανταποκρίνονται με μεγάλη προθυμία στο κάλεσμα της Προέδρου του Κέντρου Πρόληψης "Αριάδνη" κ. Α. Κοτσώνη, σε μια άλλη εκδήλωση που οργανώνει, (26/06) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Τα έργα τους αυτή τη φορά έχουν ως αφόρμηση τα ναρκωτικά, ένα από τα σπουδαία προβλήματα του σύγχρονου πολιτισμού μας. Μέσα από το φακό τους οι σπουδαστές αναδεικνύουν το πρόβλημα, καταδεικνύοντας κυρίως πόσο ψυχικά ρημαγμένοι είναι οι χρήστες και πόσο η ψυχή τους, μαράθηκε από την ανομβρία της αγάπης, χάνοντας τον προσανατολισμό τους και την πίστη στον εαυτό τους.

Ευελπιστούμε ότι η αυτή προσπάθεια που ξεκίνησε μέσα από το ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας με τα τμήματα Θεάτρου και Φωτογραφίας θα συνεχιστεί και με άλλες μορφές Τέχνης, αφού ως γνωστόν, η τέχνη λυτρώνει. Χάρη σ'αυτήν ο άνθρωπος καλλιεργείται εσωτερικά και ψυχικά, του δίδεται η δυνατότητα και η ευκαιρία να αναπτύξει την κριτική του ικανότητα, την παρατηρητικότητά του και γενικότερα να αφυπνιστεί πνευματικά. Στην εποχή μας ο ρόλος της τέχνης κρίνεται απαραίτητος και αναγκαίος και επιβάλλεται να γίνει χρήσιμο μέσο ψυχαγωγίας, μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

Άξιοι συγχαρητηρίων σ' αυτή την προσπάθεια, πέρα από τους σπουδαστές οι οποίοι είναι και κύριοι εκφραστές, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να κάνουμε τόσο στο Διευθυντή του ΙΕΚ κ. Ηλία Μπούα ο οποίος είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων μεν αλλά με ανοιχτούς ορίζοντες, ανοιχτός σε προτάσεις και καινοτομίες, όσο και στους δασκάλους τους: κ.κ. Αγαθοπούλου Α., Ασωνίτη Π., Βλάχου Α., Γκόη Σ., Ζωγράφο Φ., Κωσταδήμα Χ., Μπέλλου Β., Μπογιαντζόγλου Α., Παπαδημητρόπουλο Π., Παπαλάμπρου Α., Τζόκα Μ., Τσιγκούλη Π., Όλοι τους καταξιωμένοι και με μεγάλη συνεισφορά στο χώρο της φωτογραφίας.

Ακολουθούν τα ονόματα των σπουδαστών με αλφαβητική σειρά:

Βαγγελή Ευγενία, Berberi Xhesi, Γκάνιας Αναστάσιος, Γόγολου Μαριάννα, Ζύλη Αντωνία, Καλιαμούρη Γεωργία, Κουλούρη Αικατερίνη, Κυργυρίδης Νικόλαος, Lihovici Natalia, Μάντης Ευθύμιος, Μαυρομμάτη Ιωάννα, Ντάνη Αικατερίνη, Ντέλλου Μαρία, Οικονόμου Μαρίνα, Πανταζή Νικολέτα, Παντέλογλου Γρηγόριος, Παππά Βασιλική, Πασχάλη Αριστούλα, Shahinlli Anxhela, Ρίζου Σταματία, Σούρλα Ευδοκία, Χασιώτης Παναγιώτης και Χριστιάνος Ιωάννης