Music

en-us-Συνέντευξη με τη συγγραφέα Κατερίνα Παπά

10/20/2017

"Καταφύγιό μου η στροφή στον εσώτερο εαυτό μου"


Επιμέλεια: Βασιλική Β. Παππά

vpappa@cultmagz.com


Β.Π.: Κατερίνα, θα ήθελες να μιλήσεις για το τελευταίο σου βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες και πώς προέκυψε;

Κ.Π.: Με μεγάλη μου ευχαρίστηση. Η συγγραφή του προέκυψε μετά από μια πραγματική σκηνή ένα ανοιξιάτικο απόγευμα.. Μια ξαφνική μπόρα δημιούργησε μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα κάπου στο κέντρο της πόλης μου. Ένα νεαρό ζευγάρι δεν μπαίνει καν στον κόπο να προστατευτεί από την βροχή.. παραμένουν αγκαλιασμένοι με τα μάτια τους να μαρτυρούν έρωτα, φαντάζουν σαν να είναι αδιάβροχοι.. Έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα, μέστωσε κάποια στιγμή και ξεκίνησα την συγγραφή του βιβλίου «Στον ίσκιο της αγάπης σου».

Β.Π.:Πέρα από τον πεζό λόγο ασχολείσαι και με την ποίηση. "Το ποίημα έρχεται από μακριά - δεν ξέρεις αν χορεύει ή παραπατάει" μας λέει ο Μιχάλης Γκανάς..Αλήθεια, από που έρχεται ένα ποίημα για σένα;

Κ.Π.: Ναι, ασχολούμαι και με την ποίηση, μιας και είναι η ίδια η καρδιά μου που το υπαγορεύει. Η ποίηση για μένα είναι μια σύνθεση λυρισμού, αυτοσαρκασμού πολλές φορές, συναισθημάτων και φαντασιώσεων.

Β.Π.: Λαμβάνεις υπόψη σου την αρνητική κριτική ή ασπάζεσαι την άποψη: "Ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό"; Ποια είναι η χειρότερη κριτική που έχει γραφτεί για τη δουλειά σου και αντίστοιχα ποια η καλύτερη;

Κ.Π.:Η χειρότερη κριτική, ευτυχώς προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει ακόμα. Η καλύτερη έχει έλθει από τα οικεία μου πρόσωπα που πάντα με στηρίζουν, και με συντρέχουν. Όμως, οι κακές κριτικές είναι το όπλο που οπλίζει το χέρι του συγγραφέα να γίνεται καλύτερος.

Β.Π.: Ζεις και εργάζεσαι στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πώς είναι ο ποιητικός χάρτης του Ηρακλείου;

Κ.Π.:Είμαστε μια πόλη ποιητών θα έλεγα . Σε κάθε ευκαιρία σκαρώνουμε και ένα μικρό, έμμετρο ποίημα . Θεωρώ καταπληκτική ποίηση, αυτή της μαντινάδας.

Β.Π.: "Η ζωή είναι ένα ψέμα, γιατί παράδεισο σου τάζουν". Τι θα συμβούλευες τους νέους ανθρώπους που βρίσκονται στο ξεκίνημα της συγγραφικής τους διαδρομής; Θα πρέπει να υποκύπτουν για να προχωρούν;

Κ.Π.: Η ζωή είναι ένα πάζλ συναισθημάτων που υφαίνουν την καρδιά.. Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση με την οπισθοχώρηση. Κάποιοι θα σε βοηθήσουν και θα σε κρίνουν θετικά και άλλοι θα σε κρίνουν ελαφρά τη καρδία, ακριβώς για να σε αποθαρρύνουν. Τα κίνητρα είναι διαφορετικά για τον καθένα. Χωρίς να υποκύπτουμε, να θέτουμε στόχους και με θέληση και πίστη να συνεχίζουμε.

Β.Π.: Κατά πόσο στο χώρο της λογοτεχνίας οι αξίες και η ηθική καταπατούνται στο βωμό της δόξας και της δημοσιότητας;

Κ.Π.:Δυστυχώς σε όλες τις κοινωνίες υπήρξαν και υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι που δίχως περίσκεψη καταπατούν ηθικές και αξίες για να καταξιωθούν. Προς έκπληξη μας τελευταία διαπιστώνω μια απαξίωση από το ίδιο το κράτος, με το ψήφισμα της απαξίωσης των πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων οποιασδήποτε μορφής.

Β.Π.: Αγαπημένος σου συγγραφέας;

Κ.Π.: Νίκος Καζαντζάκης, Μενέλαος Λουντέμης, αγαπημένος μου ποιητής ο Καρυωτάκης και από τους κλασικούς ο Ντοστογιέφσκι.

Β.Π.: Πιστεύεις στο Θεό και κατ' επέκταση στη μεταθανάτια ζωή; Συνεχίζουμε να' χουμε δίπλα μας τους ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μας;

Κ.Π.: Ναι πιστεύω στον Θεό και την μεταθανάτια ζωή. Κι εκείνοι οι αγαπημένοι που έφυγαν από κοντά μας, να μας κρατούν το χέρι όσο εμείς το τείνουμε. Σαν φύλακας άγγελος μας.

Β.Π.: Ποιες είναι οι προσωπικές σου άμυνες, το καταφύγιό σου, η προσωπική σου κάθαρση;

Κ.Π.: Προσωπικές άμυνες έχουμε όλοι, πιστεύω. Η δική μου άμυνα είναι η σιωπή, ιδιαίτερα όταν δεν μπορώ να αντικρούσω με απόλυτη ειλικρίνεια τους συνομιλητές μου. Καταφύγιό μου η στροφή στον εσώτερο εαυτό μου. Είναι και ο τρόπος κάθαρσης για μένα.

Β.Π.: Κατερίνα, κλείνοντας θα ήθελα να μας πεις, τί είναι ευτυχία για σένα;

Κ.Π.: Ευτυχία για μένα είναι η απαλλαγή από τα πάθη σου.. Να καταφέρεις να βρίσκεσαι σε απόλυτη σύμπνοια με τον εσώτερο εαυτό σου..