Music

"Η έμπνευση είναι επιφοίτηση"

2022-05-14

Συνέντευξη με τη Νάντια Κόλλια

Επιμέλεια:

Βασιλική Β. Παππά

vpappa@cultmagz.com


Η Κωνσταντίνα Κόλλια γεννήθηκε στη Λειβαδιά και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε από το Γαλλικό Ινστιτούτο. Στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης σπούδασε υποκριτική τέχνη θεάτρου και κινηματογράφου στο Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας. Σήμερα εργάζεται ως τμηματάρχης στην Εφορία Ηγουμενίτσας. Ασχολείται με τη μουσική, το διάβασμα, τη συγγραφή στίχων από τους οποίους έχει μελοποιηθεί η Γαλάζια θάλασσα. Επίσης έχει γράψει θεατρικά έργα από τα οποία ένα μονόπρακτο έχει εκδοθεί το 2016 στη συλλογή «ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΑ» (επιμ. Βασιλική Β. Παππά) . Είναι έγγαμη και μητέρα μιας κόρης.

Β.Π.: Κυρία Κόλλια, αν γυρνούσατε πίσω το χρόνο στην παιδική σας ηλικία και επιστρέφατε εδώ, τι θα φέρνατε σίγουρα μαζί σας;

Κ.Κ.: Θα έφερνα μια μεγάλη αγκαλιά, πλούτο συναισθημάτων και πλήθος εντυπώσεων. Όλα αυτά τα εισέπραξα από την αγάπη των γονιών μου και τον τρόπο ζωής μας.

Β.Π.: Πρόσφατα εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη μια ανθολογία ποίησης που φέρει τον τίτλο "Coronavirus: Το νέο όνομα του εγκλεισμού» και στην οποία συμμετέχετε. Θα θέλατε να μας πείτε περισσότερα γι' αυτή;

Κ.Κ.: Αλήθεια είναι, ότι στην αρχή προβληματίστηκα με το θέμα. Όμως στην πορεία βρήκα πολύ ενδιαφέρον να γράψω σχετικά με ένα νέο δύσκολο τρόπο ζωής αλλά πρωτόγνωρο.

Β.Π.: Ποιες προσλαμβάνουσες επηρεάζουν την έμπνευσή σας;

Κ.Κ.: Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Η έμπνευση είναι επιφοίτηση. Είναι μια επιτακτική ανάγκη έκφρασης και αποτύπωση των αισθήσεων και των συναισθημάτων.

Β.Π.: Πώς αισθάνεσθε όταν τα ποιήματά σας κάνουν κάποιους ανθρώπους να ταξιδεύουν;

Κ.Κ.: Αισθάνομαι υπέροχα. Όταν δημοσιεύεις κάποιο έργο, ο στόχος είναι η επικοινωνία με το αναγνωστικό κοινό και καλύτερο ακόμα αν μπορείς να το επηρεάσεις θετικά, να το προβληματίζει και να εκπαιδεύσεις το αισθητήριό του.

Β.Π.: Εάν είχατε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια πολύ καλή κριτική ή την αγάπη του αναγνωστικού σας κοινού, τι θα προτιμούσατε;

Κ.Κ.: Η καλή κριτική είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να στρέψει θετικά την κοινή γνώμη. Όμως η αγάπη των αναγνωστών είναι η γέννηση μιας νέας επαφής, μιας νέας διάστασης που σε περιβάλλει με τρόπο μαγικό και σου δημιουργεί την υποχρέωση να θέλεις να ικανοποιήσεις το κοινό σου όσο περισσότερο μπορείς.

Β.Π.: Η τέχνη γενικότερα αποσκοπεί στη ρεαλιστική καταγραφή της πραγματικότητας ή στην υπέρβασή της;

Κ.Κ.: Σίγουρα η ρεαλιστική καταγραφή είναι θεμιτή. Το κοινό όμως θέλει να δει να φανταστεί τις κρυφές επιθυμίες του, να ταξιδέψει, να ξεφύγει. Το ίδιο και ο καλλιτέχνης. Θέλει να ξεπεράσει τα όριά του και να δώσει μια διαφορετική κατεύθυνση της πραγματικότητας.

Β.Π.: Πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας ένας καλλιτέχνης και δη ποιητής που ζει τους ρυθμούς και την πίεση της σύγχρονης πραγματικότητας, να απογειωθεί και να εμπνευστεί;

Κ.Κ.: Ο καλλιτέχνης είναι ευαίσθητος στα ερεθίσματα που προσλαμβάνει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο κόσμος που ζούμε δίνει περισσότερη αξία στην ύλη. Το πνεύμα όμως δεν ησυχάζει βρίσκει τρόπο ύπαρξης και έμπνευσης.

Β.Π.: Ποιους Έλληνες ποιητές-συγγραφείς διαβάζετε;

Κ.Κ.: Διαβάζω Καβάφη, Σεφέρη Καρυωτάκη, Ρίτσο. Επίσης, μου αρέσει ο Θάνος ο Κονδύλης, ίσως γιατί αγαπώ το ιστορικό μυθιστόρημα.

Β.Π.: Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα της Πάτρας που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις;

Κ.Κ.: Το θέμα της Πάτρας με στενοχωρεί αφάνταστα. Στη λογοτεχνία έχουμε τέτοιες τραγικές φιγούρες, όπως η Μήδεια και η φόνισσα του Παπαδιαμάντη. Δεν θέλω να αναφέρω κάτι άλλο για την υπόθεση γιατί είναι στα χέρια της δικαιοσύνης.

Β.Π.: Κλείνοντας, θα ήθελα να μας πείτε, ποια είναι η φιλοσοφία σας και ποια διαχρονική ρήση σ΄άς αντιπροσωπεύει ως άνθρωπο;

Κ.Κ.: Μία φράση που έλεγε ο πατέρας μου σκέφτομαι πολύ συχνά: "Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, αν την κάνεις τίμια και σωστά".