Music

«Καλλιτέχνης γεννιέσαι, δεν γίνεσαι, είναι στο DNA σου...»

2021-10-13

Συνέντευξη με τη ζωγράφο Δήμητρα Μαγκούτη


Επιμέλεια:

Βασιλική Β. Παππά

vas_nikpap@yahoo.gr

Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο Culture Magazine μια νέα και πολλά υποσχόμενη ζωγράφο, τη Δήμητρα Μαγκούτη. Η Δήμητρα έλκει την καταγωγή της από τους Γόμφους Τρικάλων αλλά εδώ και 20 χρόνια ζεί στην Πύλη Τρικάλων. Αυτοδίδακτη ζωγράφος, έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις κατά και καιρούς ενώ αυτό το διάστημα συνεχίζει τις σπουδές της στο τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΕΠΑΛ προκειμένου να γνωρίσει και να εμβαθύνει και σε άλλες μορφές τέχνης.

Β.Π.: Δήμητρα, πώς ασχολήθηκες με τη ζωγραφική; Έχεις σκεφθεί ποτέ πώς θα είχε εξελιχθεί η ζωή σου αν δεν είχες ασχοληθεί με αυτή;

Δ.Μ.: Το πάθος μου για τη ζωγραφική ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν..Πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να έχει ένα μολύβι στο χέρι και να φτιάχνει όπου βρει εικόνες και προσχέδια. Εδώ και 20 χρόνια διατηρούμε με τον σύζυγό μου μια επιχείρηση με υαλοπίνακες. Η ενασχόλησή μας αυτή μού έδωσε το ερέθισμα να ασχοληθώ με την υαλογραφία και το βιτρώ. Έτσι δειλά δειλά, εισήλθα στο χώρο της τέχνης και επαγγελματικά.Ταυτόχρονα δούλευα σε μουσαμά, σε ξύλο, πέτρα και οτιδήποτε παλιό που θα μπορούσα να του δώσω πνοή. Είμαι αυτοδίδακτη ζωγράφος και έχω πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις κατά καιρούς. Η ζωγραφική είναι για μένα ένα ταξίδι, μια φυγή σε μια άλλη διάσταση. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς αυτή.

Β.Π.: Η τέχνη της ζωγραφικής απαιτεί έμφυτη κλίση ή είναι αποτέλεσμα επίπονης ενασχόλησης; Ποιες θυσίες έχεις κάνει ως τώρα;

Δ.Μ.: Σίγουρα η τέχνη της ζωγραφικής απαιτεί έμφυτη κλίση. Καλλιτέχνης γεννιέσαι, δεν γίνεσαι, είναι στο DNA σου. Και οπωσδήποτε με υπομονή, επιμονή, μεθοδικότητα και πολλές πολλές ώρες δουλειάς, εξελίσσεται και γίνεσαι καλύτερος.

Β.Π.: Ποιοι ζωγράφοι έχουν επηρεάσει τη δουλειά σου και ποιους θαυμάζεις;

Δ.Μ.:Θαυμάζω πολλούς.. ιδιαίτερα με εμπνέουν ζωγράφοι από την εποχή της Αναγέννησης έως και σήμερα. .Από τον καθένα έχεις να πάρεις και κάτι διαφορετικό. Ο Καραβάτζιο, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Νταλί, βγάζουν δυναμισμό και ένταση στα χρώματα.

Β.Π.: Από που αντλείς ιδέες;

Δ.Μ.: Αρχικά η έμπνευσή μου για να πιάσω το χαρτί ή τον καμβά αντίστοιχα έρχεται από μέσα μου, ανάλογα με την ψυχολογία μου, μπορεί να είμαι χαρούμενη, θλιμμένη ή και ουδέτερη. Μπορεί να με κινητοποιήσει μια φωτογραφία, ένα τοπίο ή κάτι που θα μου τραβήξει την προσοχή, μια όμορφη εικόνα που είδα και κράτησα στο μυαλό μου. Εξάλλου λένε, πώς τα μάτια είναι η καλύτερη φωτογραφική μηχανή.

Β.Π.: Τι διαφορά έχει η περιπέτεια της τέχνης από αυτή της ζωής;

Δ.Μ.: Στη ζωή θα βρεθούν πολλά πράγματα να σε προδώσουν. Η τέχνη και ιδιαίτερα η ζωγραφική, δεν θα το κάνει ποτέ! Παρόλα αυτά και η τέχνη και η ζωή είναι Έρωτας.

Β.Π.: Η τέχνη έχει απαντήσεις για την εποχή μας ή παρακολουθεί ανήμπορη και εξαρτημένη με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας;

Δ.Μ.:Η τέχνη είναι ένα μέσο επικοινωνίας και απελευθέρωσης.. Με τους δικούς της κώδικες και τον δικό της μοναδικό τρόπο δίνει απαντήσεις στη σύγχρονη εποχή μας.

Β.Π.: Ποιο συναίσθημα πιστεύεις ότι λείπει από το σύγχρονο άνθρωπο;

Πολλές φορές η φθορά της καθημερινότητας και οι γρήγοροι ρυθμοί μάς κλείνουν τα μάτια για λίγο, εμποδίζοντας να δούμε την πραγματικότητα που υπάρχει γύρω μας. Μια πραγματικότητα που ο καθένας μας αντιλαμβάνεται με τους δικούς του κανόνες, επηρεάζοντας αρνητικά ή θετικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Ένα και μόνο συναίσθημα μπορεί να καθοδηγήσει τις σκέψεις μας και την συνείδηση του ίδιου του εαυτού μας. Αυτό το συναίσθημα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την ΑΓΑΠΗ, γιατί μόνο η ΑΓΑΠΗ μπορεί να κάνει μια ευχή υλοποιήσιμο όνειρο.

Β.Π.: Εσύ εμπιστεύεσαι περισσότερο τα συναισθήματα ή τη λογική σου;

Δ.Μ.: Χωρίς συναίσθημα δεν υπάρχει τέχνη. Το κλειδί είναι να ζωγραφίζεις με την ψυχή, όχι με το μυαλό και φυσικά όχι από ιδιοτέλεια.

Β.Π.: Ποιο είναι το σημαντικότερο συστατικό της ευτυχίας για σένα;

Δ.Μ.: Να ΑΓΑΠΑΣ με Πάθος. Να αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο..Να βάζεις όσο μπορείς περισσότερη τρέλα και να έχεις Υπομονή. Αυτό είναι για μένα το σημαντικότερο συστατικό επιτυχίας.

Β.Π.: Η επαγγελματική σου επιτυχία είναι δεδομένη. Κλείνοντας θα ήθελα να μας πεις, ποιους άλλους στόχους έχεις στη ζωή σου;

Δ.Μ.: Στόχοι..έχω πολλά στο μυαλό μου. Στα άμεσα σχέδιά μου είναι να πραγματοποιήσω μια ατομική έκθεση και ένα εργαστήρι ζωγραφικής.