Music

Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα: "Από την εικαστική πράξη αναζητώ την νοηματοδότηση της συνείδησης"

2022-09-10

Συνέντευξη με την εικαστικό Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα

Επιμέλεια:

Βασιλική Β. Παππά

vpappa@cultmagz.com


Η Σμαράγδα - Μαρία Σκούρτα σπούδασε Καλές Τέχνες, Ζωγραφική, Γλυπτική και Χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Γ. Μόραλη, Ν. Κεσσανλή, Θ. Εξαρχόπουλο, Δ. Καλαμάρα και Γ. Λάππα και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π.. Παρακολούθησε Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Ecole des beaux Arts (Paris) με δασκάλους τους Jeanclos και Carron. Σπούδασε Τεχνική της Διαφάνειας της Ρώσικης εικόνας με δάσκαλο τον Père G. Dropot (Paris) και Bυζαντινή Eικόνα στο Mοναστήρι «Ευαγγελισμός» στην Πάτμο με την μοναχή Ολυμπιάδα, μαθήτρια του Φ. Κόντογλου. Στο Βερολίνο συμμετείχε στα εργαστήρια συντήρησης χάρτου της Staad Bibliotheke. Έλαβε μαθήματα tapisserie από την Ιρλανδέζα Καθηγήτρια Τheresa Mc Kenna και σεμινάρια εφαρμοσμένων τεχνών από τον Καθηγητή Derek Sellars (Sheffield). Μαθήτευσε στην τεχνική της Γιαπωνέζικης Καλλιγραφίας Sumi-e με δάσκαλο τον μοναχό Soto-Zen Ezzio Tenriou Zaninne. Τα έργα της είναι αποτέλεσμα όλων των τεχνικών και όλων των υλικών που σπούδασε. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Β.Π.: Κυρία Σκούρτα, πώς αποφασίσατε να γίνετε ζωγράφος; Ποιοι σας έχουν επηρεάσει στην τέχνη σας;

Μ.-Σ.Σ.: Ως παιδί μετρούσα τα άστρα . Ήμουν αθώα και σοφή . Παγιδεύτηκα για χρόνια στο να αφουγκραστώ τα εξαιρετικά αντίγραφα σχεδίων που κεντούσε η μητέρα μου και στα σχέδια του πατέρα μου που ήταν Πολιτικός Μηχανικός. Τελικά αποφάσισα να σπουδάσω Καλές Τέχνες που συνδυάζουν σχήμα, χρώμα και διαίσθηση

Β.Π.: Στη ζωή σας σχεδιάζατε από μικρή πράγματα ή όπως θα έλεγε και ο Ηράκλειτος, αφήνατε το ποτάμι να κυλάει;

Μ.-Σ.Σ.: Ναι, σχεδίασα προσεκτικά το ταξίδι μου για το ποτάμι που κυλάει και αυτό το ονομάζω ΠΡΟΘΕΣΗ. Την πρόθεση μου διακινούσε η επιθυμία μου για ένα άγριο στόχο.

Β.Π.: Για τους καλλιτέχνες υπάρχει η αντίληψη ότι ζουν σε έναν κόσμο δικό τους και όλοι φροντίζουν να τους τον διασφαλίσουν. Ισχύει αυτό ή όχι;

Μ.-Σ.Σ.: Δεν θα δήλωνα Καλλιτέχνης. Αισθάνομαι αντιλήπτορας και μέσα από την Εικαστική πράξη αναζητώ την νοηματοδότηση της συνείδησης . Σαφώς χρειάζεται να διεκδικήσεις την διαφορετικότητά σου από την μηχανιστική πλεύση της ζωής και μάλλον κανείς δεν πρόκειται να στο διασφαλίσει αυτό ακόμα και μέσα στο χώρο της Τέχνης .

Β.Π.: Αυτή την περίοδο παρουσιάζετε τη δουλειά σας στους χώρους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στην έκθεση «Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως». Πρόκειται για δύο σειρές έργων εμπνευσμένων από την εμβληματική μεγαλοπρέπεια της βυζαντινής τέχνης. Ποια σχόλια ακούτε να γίνονται; Σας ικανοποιούν;

Μ.-Σ.Σ.: Βρίσκομαι πραγματικά σε μια ευχάριστη έκπληξη, όταν βλέπω και ακούω τους επισκέπτες της Έκθεσης να εκφράζουν υπερηφάνεια, χαρά και ευχαρίστηση επειδή βλέπουν να ζωντανεύει με σημερινά εικαστικά μέσα η μεγάλη τέχνη του Βυζαντίου. Το Βυζάντιο σαν μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση είναι ένα ενδιαίτημα που αποτελεί πρόκληση για μένα και τους επισκέπτες .

Β.Π.: Θα προτιμούσατε μια πολύ καλή κριτική ή την αγάπη του κοινού;

Μ.-Σ.Σ.: Καθώς αφιερώνω αυτές τις σειρές έργων στο παγκόσμιο Πνεύμα του ανθρώπου δεν περιμένω άμεσα μια αναγνώριση ή δημοφιλία . Το αποτέλεσμα έχει την δική του ταυτότητα και αυτό το μετατρέπει σε μια οντότητα που παραμένει ελεύθερη και ζωντανή στο πέρασμα του χρόνου.

Β.Π.: Πόσο εύκολο είναι ένας καλλιτέχνης που ζει τους ρυθμούς και την πίεση της σύγχρονης πραγματικότητας να απογειωθεί και να εμπνευστεί;

Μ.-Σ.Σ.: Ακριβώς επειδή η μίμηση μιας αξιοθαύμαστης ολοκληρωμένης πράξης δεν έχει να κάνει με τα μέσα που θα την απαρτιώσουν , αυτό που έχει σημασία είναι να εκτελέσεις τα βήματα σωστά . Νέα αντιληπτικά δεδομένα συμβάλουν στην μεταμόρφωση της σκέψης .

Β.Π.: Η τέχνη μας διδάσκει κυρία Σκούρτα;

Μ.-Σ.Σ.: Η Τέχνη είναι το σώμα που μαθαίνει τον εαυτό του με την δημιουργία εικαστικών παραγώγων, αλλά είναι και η λάμψη της συνείδησης κάθε φορά που κατακτάει μια κορυφή .

Β.Π.: Σας προβληματίζει η έκπτωση αξιών που υπάρχει σήμερα; Παλαιότερα όσοι ξεχώριζαν έφεραν μαζί τους ένα πακέτο αξιών. Σήμερα τα πάντα είναι πλέον θέμα marketing.

Μ.-Σ.Σ.: Παλαιότερα η φωνή μιας γυναίκας ή ενός έγχρωμου έμενε κλεισμένη στο σπίτι και το γκέτο. Σήμερα η τέχνη μοιράζεται , παγκοσμιοποιείται και ανήκει σε όλους όσους ενδιαφέρονται χωρίς υποχρεωτικά να πρέπει να ακολουθήσει τους Νόμους της αγοράς .

Β.Π.: "Η ευτυχία είναι αυτό που περιμένουμε να' ρθει». Σήμερα αυτή τη στιγμή, τι σας κάνει ευτυχισμένη; Πώς ξεφεύγετε από την καθημερινότητα;

Μ.-Σ.Σ.: Το Άπειρο είναι το Κενό που φωτίζεται από μια ακτίνα . Αυτή η ακτίνα είναι η σκέψη, ο διαλογισμός. Η ευτυχία είναι μια φιλοσοφική νοσταλγία για το Άπειρο, το άνευ όρων.

Β.Π.: Έχετε μεταφυσικές αγωνίες; Προσεύχεστε στο Θεό;

Μ.-Σ.Σ.: Η πίστη δεν είναι ανθρώπινη αρετή .Είναι αρετή που προέρχεται από το Θεό. Για μένα έχει έρθει μέσα από την διαλεκτική εικόνα. Η διαλεκτική εικόνα είναι μία αστραπή, μια αιφνίδια γνώση .Τα κομμάτια του puzzle είναι εκεί ανοικτά για όλους μας .