Music

«Στην εποχή της γυάλινης οθόνης, ο άνθρωπος ξέχασε τα συναισθήματα του αληθινού έρωτα»

2022-07-14

Συνέντευξη με την ποιήτρια Βάσω Ιορδάνου - Κοσμίδου

Επιμέλεια:

Βασιλική Β. Παππά

vpappa@cultmagz.com


Η Βάσω Ιορδάνου Κοσμίδου, γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας ενώ σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Μάρκετινγκ και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάστηκε στο χώρο της μόδας, ως σύμβουλος Εταιριών και είχε την διεύθυνση πολυκαταστήματος γνωστής αλυσίδας. Ποιήματά της έχουν επιλεγεί και φιλοξενούνται στην αγγλόφωνη Ανθολογία «An Anthology of Modern Greek Poetry, η οποία περιλαμβάνει 60 ποιητές της περιόδου, 1750- 2018, καθώς, τόσο σε ελληνικές, όσο και σε διεθνείς ποιητικές ανθολογίες. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Εταιρίας Λόγου και Τέχνης και έχει επιλεγεί ως Σύμβουλος Λογοτεχνικής Έκφρασης, από την «ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ».

Β.Π.: Κυρία Ιορδάνου είστε ποιήτρια, συγγραφέας, αρθρογράφος. Σκεφτήκατε ποτέ πως θα ήταν η ζωή σας χωρίς την γραφή;

Β.Ι.-Κ.: Χωρίς γραφή η ζωή μου; Για μένα η γραφή είναι τροφή της ψυχής μου. Τροφή και ύδωρ θα έλεγα. Δεν μπορώ να με φανταστώ χωρίς πένα και χαρτί.

Β.Π.: Στο ταξίδι σας αυτό από πού αντλείτε τα ερεθίσματά σας;

Β.Ι.-Κ.: Κυρίως είναι, πηγές ερεθισμάτων από την καθημερινότητα ενός ανθρώπου, ομάδων και της κοινωνίας. Ανθρώπων που ζουν γύρω μου, ή μακριά μου, Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Γη. Είναι προσωπικά βιώματα. Παγκόσμιες καταστάσεις, πόλεμοι, προσφυγιά, βία, φτώχεια, τα παιδιά που υποφέρουν. Η φύση που κακοποιείται και εκτελείται ασύστολα. Η αδικία. Αλλά κι ο έρωτας, η αγάπη. Δηλαδή, ανθρώπινες καταστάσεις και συναισθήματα.

Β.Π.: Μιλήστε μας για την τελευταία σας ποιητική συλλογή που κυκλοφόρησε πρόσφατα και που φέρει τον τίτλο «Έρωτος... δρόμοι ψυχής».

Β.Ι.- Κ.: "Έρωτος...δρόμοι Ψυχής "... Στην εποχή της γυάλινης οθόνης, νομίζω ότι ξέχασε ο άνθρωπος τα συναισθήματα του αληθινού έρωτα. Έτσι έγραψα αυτά τα ποιήματα που πιστεύω ότι, έχουν πολλή ψυχή από έρωτα μέσα τους. Μερικά από αυτά είναι βιώματα, εμπειρίες δικές μου, κυρίως αυτά που μιλούν για έναν δυνατό παρελθόντα έρωτα, που φυσικά έμεινε στην ψυχή μου. Αφού εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχει στη ζωή και στην ζωή μου... Αυτά τα δυνατά συναισθήματα του Έρωτα θέλησα ν' αναδείξω στις σελίδες του. Και φυσικά να καταδικάσω τους ψεύτικους, τους θεαθήναι, τους "γυάλινους".

Β.Π.: Ποια μαθητεία και δίπλα σε ποιον δάσκαλο θυμάστε με ευγνωμοσύνη;

Β.Ι.- Κ.: Δυστυχώς, εκεί, που θα ήθελα να διδαχθώ την ποίηση και την ερωτική ποίηση, Γυμνάσιο, Λύκειο, δεν έγινε και εξακολουθεί να μην διδάσκεται σωστά η ποίηση. Λες και είναι κάτι απαγορευμένο... Έτσι στα μαθητικά μου χρόνια ανακάλυψα Έλληνες και ξένους λογοτέχνες και έγιναν αγαπημένοι μου. Θα αναφέρω κάποιους εδώ, είναι πολλοί. Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Τάκης Σινόπουλος, Τίτος Πατρίκιος, Σαχτούρης, Μενέλαος Λουντέμης, Παυλίνα Παμπούδη. Ευριπίδης, Όμηρος. Tennessee Williams, G. G. Marguer, T. S. Eliot, Charles Dickinson, Lord. Byron, Dante, William' Shakespeare. Και φυσικά είναι μακρύς ο κατάλογος των αγαπημένων μου.

Β.Π.: Ζούμε σε έναν κόσμο που κυριαρχεί από τη μια η οικονομική ολιγαρχία και από την άλλη οι μετανάστες, οι φτωχοί, οι άνεργοι. Ποια είναι η θέση των ποιητών μέσα σε έναν τέτοιο κόσμο;

Β.Ι.- Κ.: Σε βιβλία μου που κυκλοφορούν, σε άρθρα μου, αλλά και στο διαδίκτυο, γράφω για αυτά. Με μορφή ποιητικής κραυγής φορές, μήπως και ευαισθητοποιηθούν οι ιθύνοντες και σκύψουν πάνω σε αυτά τα επείγοντα γεγονότα. Όπου μπορώ να συμμετέχω ενεργά το κάνω. Ο ποιητής οφείλει να τα εντοπίζει, να τα αναδεικνύει, να τα φωνάζει, να συμμετέχει ενεργά όπου δύναται.

Β.Π.: Γράφοντας έχετε την αίσθηση ότι με τη γραφή μπορείτε να βάλετε σε τάξη τον κόσμο;

Β.Ι.- Κ.: Να βάλω τον κόσμο σε τάξη;.. Όχι, δεν είμαι τόσο αφελής, για να πιστεύω κάτι τέτοιο. Να ευαισθητοποιήσω κάποιους ανθρώπους ναι. Να συμπορευτούμε με άτομα ή ομάδες που παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο, ναι.

Β.Π.!Τι πιστεύετε ότι κάνει τον συγγραφέα να ξεχωρίζει από έναν κοινό άνθρωπο;

Β.Ι. - Κ.: Ότι ο ποιητής έχει την δύναμη και το κουράγιο να γράφει... Θα έλεγα το θάρρος της γραφής. Όλοι μπορούν, οι ποιητές τολμούν. Τολμούν να εκτίθενται, γράφοντας τις ιδέες τους.

Β.Π.: Με ποιους συγγραφείς μεγαλώσατε και τι μπορεί να βρει κανείς στη βιβλιοθήκη σας;

Προηγουμένως, σας ανέφερα κάποιους λογοτέχνες. Με αυτούς μεγάλωσα κι όλων αυτών υπάρχουν βιβλία τους στην βιβλιοθήκη μου, συν σύγχρονων συγγραφέων και ποιητών, που είμαστε και φίλοι σήμερα.

Β.Π.: Σήμερα, πιστεύετε ότι υπάρχει αντίσταση των πνευματικών ανθρώπων και των ανθρώπων της Τέχνης, ή θεωρείτε την εικόνα πλασματική; Πιστεύετε στη συλλογική ή τη μοναχική αντίδραση;

Β.Ι. - Κ.: Δεν μπορώ να απαντήσω άσπρο ή μαύρο. Είναι άνθρωποι της Τέχνης που αντιδρούν λίγο ή πολύ. Δυστυχώς η πλασματικότητα υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στα μέσα δικτύωσης. Για το θεαθήναι, μόνο λόγια και εκεί σταματούν. Λίγοι είναι εκείνοι που εξωτερικεύουν την αντίστασή τους με πράξεις.

Β.Π.: Κλείνοντας, πείτε μας ποιο είναι το επόμενο βήμα σας;

Β.Ι.- Κ. Μέχρι τέλος του 2022, θα εκδοθεί το βιβλίο μου με τα περίπου 10 διηγήματά μου. Και αν είμαστε καλά, το 2023 δύο ακόμα ποιητικές μου συλλογές: " Ορθή Πορεία Ψυχής" και "Ρίχνω στην κούπα μου Ήλιο". Ποιήματά τους κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από το 2015, καιρός να εκδοθούν. Επίσης, θα υπάρχει συνέχεια στα "Άτιτλα Μικρά" με 3ο κύκλο. Επιπροσθέτως, σκοπεύω να συνεχίσω την εθελοντική συνεργασία μου με την Λεόντειο Σχολή Αθηνών, σε θέματα λογοτεχνίας με μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Β.Π.: Ευχαριστώ πολύ!

Β.Ι. - Κ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ, για την τιμή αυτής της συνέντευξης.

.