Music

"Στόχος μου να πάρω τον πόνο από όλα τα παιδιά που χρειάζεται να τρυπηθούν για αιμοληψία"

2022-05-16

Συνέντευξη με τη Ματίνα Κυριάκου

Επιμέλεια:

Βασιλική Β. Παππά

vpappa@cultmagz.com


Η συνέντευξη με την κυρία Κυριάκου έγινε με αφορμή το βιβλίο της «Αλέξανδρος. Να θυμάσαι θα ξαναβγεί ο ήλιος». Ένα βιβλίο που μου δημιούργησε έντονη συγκινησιακή φόρτιση από την αρχή μέχρι τέλους. Αναφέρεται στη «μάχη» που έδωσε ο γιος της Αλέξανδρος με τον καρκίνο. Διαβάζοντας το βιβλίο, πραγματικά, θαύμασα τη δύναμη, τη στωικότητα αλλά και το μεγαλείο ψυχής αυτού του παιδιού στην προσπάθειά του να βοηθήσει τα υπόλοιπα παιδιά. Στηρίζοντας το βιβλίο της κυρίας Κυριάκου, στηρίζετε το όραμά της αλλά και το όραμα του Αλέξανδρου, αφού μέρος του αντιτίμου του βιβλίου επιστρέφει για την αγορά μηχανημάτων εύρεσης φλεβών στις παιδιατρικές κλινικές ανά την Ελλάδα..

Β.Π.: Κυρία Κυριάκου, πρόσφατα διάβασα το βιβλίο σας «Αλέξανδρος. Να θυμάσαι θα ξαναβγεί ο ήλιος». Ένα βιβλίο που δημιουργεί έντονη συγκινησιακή φόρτιση στον αναγνώστη και που βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Αλέξανδρου, του γιου σας που έδωσε «μάχη» με τον καρκίνο. Θα θέλατε να μας πείτε περισσότερα γι' αυτό και πώς γεννήθηκε η ιδέα του βιβλίου σας;

Μ.Κ.: Το βιβλίο αυτό είναι η κατάθεση της ψυχής μου με πρωταρχικό λόγο δημιουργίας του το να έχει η μικρή μου κόρη αναλλοίωτες μνήμες από τον αδελφό της. Όταν όμως το ολοκλήρωσα σκέφτηκα ότι πολλές μανούλες θα πάρουν δύναμη μέσα από αυτό οπότε αποφάσισα να το εκδώσω.

Β.Π.: Ποια είναι η πιο έντονη εικόνα που σας έρχεται στο μυαλό πριν τη νόσηση του Αλέξανδρου και ποια μετά;

Μ.Κ.: Η πρώτη εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό πριν την νόσηση του γιου μου είναι η πιο όμορφη, η πιο δυνατή... η στιγμή που τον γέννησα και του έδωσα τα πρώτα δυο φιλιά στο αριστερό του μαγουλάκι. Η πιο έντονη εικόνα μετά την νόσηση είναι να κοιμόμαστε αγκαλιά στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Β.Π.: Η παιδική ηλικία είναι πραγματικά μια αθώα περίοδος της ζωής αλλά και καθοριστική για τη μετέπειτα εξέλιξή μας. Τι θα είχατε να συμβουλέψετε όλες εκείνες τις μητέρες που αγωνιούν και επικρίνουν τα παιδιά τους για επουσιώδη πράγματα πολλές φορές;

Μ.Κ.: Θα σας απαντήσω με μια πραγματική σκηνή που περιγράφω και στο βιβλίο μου. Μόλις έχουμε φύγει από το νοσοκομείο κάνοντας τον τυπικό έλεγχο για να δούμε εάν ο γιος μας είναι ''καθαρός'' και έχουμε πάει σ ένα μεγάλο πολυκατάστημα να πάρει ένα λουτρικό ζωάκι. Στο ταμείο μια μαμά με ένα παιδάκι μπροστά μας στην ιδία ηλικία με τον γιο μου. Ξαφνικά του έβαλε τις φωνές γιατί πέταξε κατά λάθος το κουταλάκι από αυτό που έτρωγε χωρίς να ξέρει ότι η μητέρα του το ήθελε. Μια ακραία αντίδραση για ένα κουταλάκι.... Όχι δεν αξίζει. Μια ανάσα, μια δεύτερη σκέψη και σίγουρα η αντίδραση θα είναι πολύ καλύτερη.

Β.Π.: Πολλοί λένε ότι το ενδιαφέρον της ζωής βρίσκεται στην ύπαρξη του τέλους. Για σας μια ζωή χωρίς τέλος θα είχε το ίδιο ενδιαφέρον;

Μ.Κ.: Θα διαφωνήσω, το ενδιαφέρον της ζωής για εμένα βρίσκεται στην ύπαρξη της καθημερινότητάς μας. Στην κάθε μέρα μας ξεχωριστά και όχι στον φόβο της ύπαρξης του τέλους ως λόγο για να ζήσουμε την μέρα αυτή όπως της αξίζει και μας αξίζει! Μια ζωή χωρίς τέλος θα σήμαινε ότι θα είχα πίσω τον γιο μου οπότε αν υπήρχε θα την ζητούσα με όλη την δύναμη της ψυχής μου.

Β.Π.: Έχετε δει τον Αλέξανδρο μετά το «φευγιό» του; Κι αν ναι, τι σας έχει μεταφέρει;

Μ.Κ.: Πολλές φορές, ναι. Με έχει ξυπνήσει πολλές φορές όταν πάω να πέσω. Η πιο χαρακτηριστική φορά ήταν σ' ένα όνειρο που με κοίταξε έντονα καθώς του χάιδευα τα καστανά μαλλάκια του και τον ρώτησα «τι κάνεις;» και εκείνος θυμωμένος μου είπε: ''Eίμαι καλά μαμά σου λέω, είμαι καλά''. Κατάλαβα ότι μετά από 6 μήνες αποχής από όλα, 6 μήνες που περνούσα πολλές ώρες δίπλα του στο μνημείο του στο κοιμητήριο κλαίγοντας, έπρεπε να σηκωθώ. Μου έλεγε να σηκωθώ! Και το έκανα.

Β.Π.: Για ποιο πράγμα δηλώνετε περήφανη για εκείνον;

Μ.Κ.: Για πολλά πράγματα νοιώθω περήφανη για τον γιόκα μου, αλλά πιο πολύ απ' όλα για την δύναμη του, το σθένος του να θέλει να βοηθήσει τα άλλα παιδιά που αγωνίζονταν ενώ ο ίδιος πονούσε απίστευτα και το κατάφερε! Βοήθησε πολλά παιδιά και συνεχίζει να το κάνει κι ας έφυγε. Ο Αλέξανδρος πλέον είναι μέσω της κονκάρδας του το συνώνυμο της ελπίδας και της δύναμης για τα παιδιά που αγωνίζονται μέσα στα νοσοκομεία.

Β.Π.: Κλείνοντας, θα ήθελα να μας πείτε πού μπορεί να προμηθευτεί κάποιος το βιβλίο σας και ποιος είναι ο απώτερος στόχος σας..

Το βιβλίο μου μπορείτε να το προμηθευτείτε στέλνοντας μήνυμα στην ομώνυμη σελίδα του βιβλίου μου «Αλέξανδρος. Να θυμάσαι θα ξαναβγεί ο ήλιος» ή εναλλακτικά προσωπικό μήνυμα σε μένα. Επίσης υπάρχει στο βιβλιοπωλείο Ίαμβος στην Χαλκίδα και με παραγγελία σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Με την πώληση του βιβλίου του Αλέξανδρου έχω καταφέρει να προμηθεύσω με μηχανήματα εύρεσης φλεβών πολλές παιδιατρικές πτέρυγες ανά την Ελλάδα δίνοντας μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του. Στόχος μου είναι να καταφέρω να πάρω τον πόνο από όλα τα παιδιά που χρειάζεται καθημερινά να τρυπηθούν για αιμοληψία .