Music

Συνέντευξη με το συγγραφέα Ευάγγελο Τριανταφύλλου

2022-01-12

"Οι εκδοτικοί οίκοι προωθούν συγκεκριμένους συγγραφείς"


Επιμέλεια:

Βασιλική Β. Παππά

vas_nikpap@yahoo.gr


Ο Ευάγγελος Τριανταφύλλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Μαθηματικά και Πληροφορική. Απότο 1994 είναι καθηγητής πληροφορικής και ερευνητής στο πεδίο της πληροφορικής. Διδάσκει στη δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Είναι συγγραφέας τριών επιστημονικών βιβλίων στον τομέα της Πληροφορικής και διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό δημοσιευμένων άρθρων σε διεθνή περιοδικά με κριτές, καθώς και σε τόμους πρακτικών ελληνικών και διεθνών συνεδρίων.

Η συνέντευξη έγινε με αφορμή το τελευταίο του συγγραφικό εγχείρημα.

Β.Π.: Κύριε Τριανταφύλλου, πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «αναζητώντας το γυναικείο κεφάλι». Πρόκειται για ένα διαδραστικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Γιατί το ονομάσατε έτσι;

Ε.Τ.: Ο τίτλος έχει άμεση σχέση με την πλοκή του έργου. Ο Αλέξης Ευαγγέλου πρωταγωνιστής του έργου είναι ερευνητής κλεμμένων έργων τέχνης και αναλαμβάνει να αναζητήσει τον πίνακα «Γυναικείο κεφάλι» του Πικάσο που κλάπηκε από την Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας. Η πρωτοτυπία του βιβλίου είναι η διαδραστικότητά του. Ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά στην διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Σε κάθε ενότητα υπάρχει ένα QRCodeτο οποίο οδηγεί σε ιστοσελίδες που περιέχουν περισσότερες πληροφορίες γύρω από την κλοπή συγκεκριμένων έργων τέχνης καθώς και πληροφορίες για αυτά τα έργα τέχνης. Ο αναγνώστης μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες και να συμμετέχει σε ένα παιχνίδι παζλ ερωτήσεων, η λύση του οποίου οδηγεί στο σημείο που είναι ο κλεμμένος πίνακας.

Β.Π.: Δραστηριοποιείστε στο πεδίο της πληροφορικής. Διδάσκετε στη δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η συγγραφή πώς ενέσκηψε;

Ε.Τ.: Έχω ήδη γράψει στο παρελθόν τρία (3) βιβλία στο τομέα της Πληροφορικής. Πάντα μου άρεσε η ιδέα να γράψω ένα τελείως διαφορετικό βιβλίο. Ένα μυθιστόρημα. Η ιδέα του αστυνομικού μυθιστορήματος ήταν στο μυαλό μου αρκετά χρόνια πριν αποφασίσω να την υλοποιήσω. Έτσι στην περίοδο του γενικού lockdownπου είχαμε εξαιτίας του Covidαποφάσισα να αξιοποιήσω τον χρόνο μου και να κάνω πραγματικότητα ένα από τα όνειρά μου.

Β.Π.: Πώς γράφεται ένα αστυνομικό μυθιστόρημα; Ξαφνικά ή έρχεται σιγά σιγά, με μια σκέψη, μια φράση και μετά ντύνεται με πολύ δουλειά;

Ε.Τ.: Δεν ξέρω πως γράφεται ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Αλλά για το δικό μου μυθιστόρημα στην αρχή έκανα μια μεγάλη έρευνα γύρω από τις κλοπές έργων τέχνης. Στη συνέχεια, σκέφτηκα τον πρωταγωνιστή μου και έγραψα την βασική πλοκή του έργου. Στη πορεία εμπλούτισα την πλοκή του έργου με όλες αυτές τις πληροφορίες που είχα βρει καθώς και με άλλα στοιχεία της φαντασίας μου.

Β.Π.: Ποιες είναι οι επιρροές σας, οι κινητήριες δυνάμεις σας έμπνευσής σας;

Ε.Τ.: Η διάθεση μου για να αποτυπώσω στο χαρτί τις ιστορίες που πλέκω με την φαντασία μου.

Β.Π.: Πόσο εύκολο είναι σήμερα για έναν νέο συγγραφέα να ελιχθεί και τελικά να ανελιχθεί στους λογοτεχνικούς κύκλους;

Ε.Τ.: Πάρα πολύ δύσκολο. Οι εκδοτικοί οίκοι προωθούν συγκεκριμένους συγγραφείς.

Β.Π.: Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Υπάρχουν συγγραφείς της γενιάς σας που ξεχωρίζετε;

Ε.Τ.: Γενικά διαβάζω πολλά βιβλία και από διάφορους συγγραφείς. Για αστυνομικά μυθιστορήματα μου αρέσουν τα βιβλία του Brown, τουNesbo, της Neville, του Κονδύλη, κ.ά.

Β.Π.: Ο Αλέξης Ευαγγέλου, ο ήρωας του βιβλίου σας αναλαμβάνει να αναζητήσει τον πίνακα «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο που κλάπηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αθήνας. Τι λέτε για την άποψη ότι η Τέχνη δεν είναι παρά ένα αντίδοτο στο φόβο του ανθρώπου για το θάνατο;

Ε.Τ.: Η φιλοσοφία, η πίστη, η τέχνη οποιασδήποτε μορφής (λογοτεχνία, ποίηση, ζωγραφική, κτλ), η τεχνολογία αποτελούν όλα αντίδοτο στους φόβους που καταδυναστεύουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Β.Π.: Σε έναν τρόπο ζωής και μια καθημερινότητα αποστειρωμένη, τι θα μπορούσε να προσδώσει χρώμα;

Ε.Τ.: Η φαντασία μας. Ο έρωτας. Η απόλαυση κάθε στιγμής της ζωής μας.

Β.Π.: "Κάποιοι δεν ζουν ποτέ αλλά απλώς υπάρχουν" λέει ο Μπέργκμαν. Κλείνοντας, θα ήθελα να μάς πείτε τη δική σας άποψη. Πού κρύβεται τελικά το αληθινό πάθος της ζωής;

Ε.Τ.: Προσωπικά πιστεύω το αληθινό πάθος για την ζωή είναι η δημιουργικότητα. Δεν μπορώ τη μιζέρια και να αισθάνομαι ότι είμαι βαλτωμένος στην καθημερινότητα. Νέες ιδέες, νέοι στόχοι, νέες ευκαιρίες είναι αυτά που αποτελούν για μένα την πηγή έμπνευσης για το πάθος για την ζωή.