Music

Το φρεσκάρισμα του σπιτιού και η επιλογή των χρωμάτων

2021-04-17

Στην πόλη, με το πολύ καυσαέριο, το σπίτι πρέπει να φρεσκάρεται κάθε δυο χρόνια. Αν αγαπάτε το λευκό, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τοίχοι με τον καιρό παίρνουν ένα κίτρινο βρώμικο χρώμα. 

Η καλύτερη εποχή για τέτοιες δουλειές είναι το τέλος της άνοιξης και το τέλος του καλοκαιριού, πριν αρχίσουν τα πρωτοβρόχια.

Στην περίπτωση που αποφασίσετε να κάνετε μόνοι σας το φρεσκάρισμα του σπιτιού, πρέπει να προβλέψετε, δυο τρία σαββατοκύριακα και να εξασφαλίσετε και κάποια εθελοντική βοήθεια.

Η εκλογή του επαγγελματία ελαιοχρωματιστή είναι μια δύσκολη επιχείρηση. Υπάρχουν "μετρ" που μπορούν να κάνουν τέλεια δουλειά, αλλά είναι πιθανόν να σας φέρουν σε κατάσταση απελπισίας με το σήμερα-αύριο.

Υπάρχουν αυτοί που κάνουν περισσότερη ζημιά απ' ό,τι δουλειά, και υπάρχουν βέβαια και οι ευσυνέίδητοι και καλοί τεχνίτες που θα κάνουν το σπίτι σας να λάμψει, χωρίς ούτε σταγόνα μπογιάς στα πατώματα ή στα τζάμια.

Με λίγη καλή τύχη, μπορεί να τους πετύχετε και όλα να πάνε καλά. Και σ' αυτή την περίπτωση πάντως, καλό είναι να προετοιμάσετε εσείς τους χώρους του σπιτιού που θα βάψετε. Σας δίνουμε λίγες συμπουλές:

- Όλα τα έπιπλα του δωματίου που θα βάψετε πρέπει να μαζευτούν στο κέντρο και να σκεπαστούν με ένα μεγάλο πλαστικό.

- Τα πατώματα πρέπει να σκεπαστούν με χαριά, πλαστικό ή καλύτερα με χαρτόνι, για να μη μετατοπίζεται και να μη σκίζεται, καθώς το πατούν οι εργάτες και η σκάλα.

- Τα πολύφωτα και γενικά τα φωτιστικά τυλίγονται με πλαστικό. Για περισσότερη σιγουριά μπορείτε να τα ξεμοντάρετε και να τα καθαρίσετε καλά.

- Με ειδικό αυτοκόλλητο θα καλύψετε πρίζες, διακόπτες, κλειδαριές και χερούλια.

- Τα σώματα του καλοριφέρ πρέπει να τα σκεπάσετε με πλαστικό το οποίο θα στερεώσετε με κολλητική ταινία.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Κάνετε έγκαιρα την επιλογή, ύστερα από αρκεττή σκέψη. Προσπαθήστε να έχετε συγγενικές αποχρώσεις σε όλο το σπίτι. Για παράδειγμα, αν σας αρέσουν τα παστέλ χρώματα, μπορείτε να παίξετε με παραλλαγές στο ίδιο θέμα, αλλάζοντας δηλαδή τους τ΄νους από χώρο σε χώρο. Θα έχετε ένα διακριτικό κομψό σύνολο, δείγμα καλού γούστου. Τι ίδιο ισχύει αααν διαλέγετε τους δυνατούς τόνους (κόκκινο, μπλε, κίτρινο, βιολέ).

Πάντως αποφύγετε το στυλ "χρωματολόγιο" με αντίθετα χρώματα στον κάθε χώρο, πράγμα άλλωστε που θα σας στοιχίσει σχεδόν διπλάσια. Η επιλογή του ίδιου χρώματος, σε αποχρώσεις, σημαίνει ότι απλώς αραιώνετε περισσότερο ή λιγότερο το χρώμα.

Θυμηθείτε ότι τα ανοιχτά χρώματα μεγαλώνουν φαινομενικά τις επιφάνειες, ενώ τα σκούρα τις περιορίζουν. Αν, για παράδειγμα, θέλετε να "χαμηλώσετε" ένα πολύ ψηλό ταβάνι, για να κάνετε ατμόσφαιρα, βάψετέ το σκούρο. Αν θέλετε να το ανυψώσετε, αφήστε τολευκό.

Αφού καταλάβετε αυτό το μηχανισμό οφθαλμαπάτης, μπορείτε να διορθώσετε με χρωματικές ψευδαισθήσεις την αρχιτεκτονική ενός χώρου, κάνοντάς τον να φανεί πιο μεγάλος, πιο στενός, πιο φαρδύς κ.ο.κ. Αυτά τα τρικ είναι πολύ αποτελεσματικά στον τομέα της διακόσμησης εσωτερικών χώρων.

Θ.Μ